27 June 2012

Vacanta in Croatia | 9 zile

Croatia nu este o tara in care sa mergi sa stai intr-un singur oras, sunt prea multe de vazut, prea spectaculoase peisajele ca sa mergi si sa stai doar la plaja. Bineinteles poti face doar asta, dar ar fi pacat .. Am stat 8 zile in Croatia, am vizitat 7 locuri si m-am intors cu dorinta de a reveni. Fiecare orasel vizitat are un centru vechi deosebit, fiecare peisaj este unic.
Am plecat din Bucuresti la 2:00 si am ajuns in jur de 16:00 (ora locala, diferenta de o ora fata de noi) in Zagreb. Drumul prin Romania este cel care consuma cel mai mult timp, in rest totul se rezolva in 2 ore; 2 ore granita Romania – Budapesta, 2 ore Budapesta – granita Croatia, 2 ore granita Croatia – Zagreb.
De ce am optat sa vizitez si Zagreb, din curiozitate si din nevoia de a opri undeva pentru odihna. Se poate ajunge intr-o singura zi pana intr-un oras de la malul marii din zona de nord sau spre centru, dar merita vizitata si capitala.

Este un contrast evident intre centrul istoric si restul orasului. Daca centru are un aer modern combinat cu multa istorie, o arhitectura bine pastra peste ani a cladirilor, zona care incepe imediat dupa cercul care delimiteaza centrul, are un aer comunist, imbacsit. In Zagreb am vizitat, pietonal, centrul turistic al orasului, un minunat complex urban medieval, compus din biserici, palate, galerii si cladiri guvernamentale, cunoscut sub denumirea Piata Bana Jelačića.



In ceea ce priveste cazarea am optat pentru un hotel micut al carui mare avantaj a fost iesirea rapida de pe autostrada direct in parcarea hotelului si la fel cu plecarea. Hotel Meridijan16 3*, nu e cel mai ieftin hotel si nici cel mai placut, dar pentru locatie a meritat. L-am gasit relativ usor, iar de la hotel, pe jos, in 15 minute am fost in centru, se poate opta si pentru tramvai, statia fiind in imediata apropiere, la doar 2 minute distanta.

Oprirea in Zagreb mi-a mai dat un avantaj, acela de a vizita minunatul Parc National Plitvice care chiar nu trebuie ratat intr-o vizita in Croatia. Drumul din Zagreb pana in Plitvice nu este parcurs doar pe autostrada, ci se intra si pe un drum national, unde depasirile sunt mai dificile, iar timpul alocat drumului este undeva intre 2-3 ore.

Parcul este deschis intre 8:00 – 19:00. Pretul unui bilet este de 15 euro, iar in pretul de intrare este inclusa o plimbare cu vaporasul, iar deplasarea intre statii (punctele din care se poate incepe plimbarea prin parc) se face cu ajutorul unui titicar. Sunt 4 puncte din care se poate intra in parc, noi am parcat la statia 2 dupa care am mers cu titicarul pana la statia 4 si de acolo am inceput pe jos o plimbare de 5 ore pe podete de lemn, printre lacuri si cascade. Am coborat din zona de nord spre P2 de unde am luat un vaporas pe cel mai mare lac din parc catre P3, iar de acolo din nou pe jos in cautarea titicarului care ne-a adus in zona in care am parcat. Sunt trasee care se pot face prin parc, de la 2-3 ore pana la 6-8 ore. In apropierea statiei 1 este cea mai mare cascada din parc. Vezi imaginea cu detaliile statiilor si traseelor din parc.

Parcul National Lacurile Plitvice din Croatia a fost declarat parc national in anul 1949, reprezentand cea mai veche rezervatie naturala din sud-estul Europei si este vizitata anual de aproape 1 milion de turisti. In anul 1979 parcul Plitvice a fost preluat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Acesta este format din 16 lacuri, unite intre ele de raul Plitvice si prin zeci de cascade spectaculoase. Padurile dese de pin care flancheaza sistemul carstic adapostesc ursi, lupi si diferite specii de pasari. Cel mai mare lac este lacul Kozjak (navigabil). Pentru mai multe detalii puteti intra pe siteul.

Se poate innopta la unul din hotelurile de 2-3 stele din zona, o noapte de cazare incepe de la 25 de euro. Eu am ales sa-l vizitez si apoi sa-mi continui calatoria spre Zadar.
Vezi galeria de poze din ziua 2 – Parcul National Plitvice Lakes

Mi-am incheiat a II a zi de concediu in orasul Zadar, aici am inchiriat un apartament la Villa Ana 3*. Proprietara ne-a intampinat in curte, apoi ne-a prezentat orasul pe harta, ne-a indicat unde putem face plaja, ce este de vazut in centrul vechi, unde putem manca bine, ce supermarketuri avem in zona, unde ne putem petrece seara la un cocktail. Desi aveam un plan si stiam ce vreau sa fac in Zadar informatiile primite mi-au fost de mare ajutor si ne-au scutit de a pierde vremea cautand un restaurant sau unele obiective din centrul vechi nu le notasem ca interesante si s-au dovedit a fi.

Ce trebuie sa stiti despre plajele din Croatia este ca sunt cu pietris si nu cu nisip, asa cum suntem noi obisnuiti, aici fara papucii speciali de intrat in apa nu ai nicio sansa sa te bucuri de o baie in Marea Adriatica. Deci trebuie cumparati din Romania, eu mi-am cumparat de la Decathlon, dar am gasit si acolo la supermarket la un pret decent, in jur de 50 de lei. Apa marii era rece si linistita dimineata, calda si agitata seara. Daca noi suntem obisnuiti sa mergem de la 8 pe plaja, aici trebuia sa ajungi pe la 10 ca sa ai parte de caldura soarelui si de apa cat de cat buna de baie, poate din cauza ca era inca iunie sau poate asa e mereu.
La orele amiezii si seara ne-am plimbat prin frumosul oras Zadar, mai exact in centrul vechi.

Obiectivele par multe dar toate sunt la cateva minute distanta unele de altele:

- Church of St. Donatus (care dateaza din secolul al IX lea)
- Roman forum ridicat in timplul imparatului Augustus (secolul 1). Este cel mai mare forum din estul Adriaticii.
- Monastery of St. Francis. Cea mai veche biserica gotica din Dalmatia.
- St. Stosija’s Cathedral. Datând din secolul al 13-lea, aceasta biserica este un exemplu excelent de arhitectura romanica. Mozaicurile de podea sunt din secolul al cincilea.
- St. Grisogono’s Church. O minune a arhitecturii romantice din secolul al XII lea.
- Bell Tower of St. Mary’s Church. Din 1105, această biserică a fost construită de către regele croat-maghiar Coleman.
- Churches of St. Peter and Andrew the Elder (secolele 5-6).
- St. Simon’s casket. Contains the saint’s body, and is itself an amazing example of medieval Croatian goldsmith expertise.
- Fortification walls with a renaissance Land Gate from the 16th century.
- Sea Gate with a Roman arch.
- Ecclesiastic Art exhibition. Aici vezi obiecte religioase şi relicve impodobite în aur. Tot aici se pot vedea si poze cu toate bisericile din zona.
Vezi galeria de poze din ziua 3 si 7 – Zadar

Intr-una din zile am incercat una din plajele cu nisip din zona, mai exact am plecat spre un orasel micut dar cochet Nin, la 15 minute distanta cu masina. Aici am gasit plaja mult cautata, in schimb apa era foarte mica si nu s-a putut inota. Se pare ca nu le poti avea pe toate si nisip si apa adanca. Dar plaja din Nin este perfecta pentru familiile cu copii, apa mica si posibilitatea de a costrui castele si alte forme care ii fac pe copii atat de fericiti la malul marii.

Atat de multe insule in Croatia si sa nu vedem si noi cateva!? Cica ar fi in jur de 200 de insule in jurul Zadarului, asa ca am cumparat bilete pentru o croaziera in insulele Kornati. Biletele au fost 35 euro de persoana in care era inclusa plimbarea cu vaporasul in insule, cu o oprire de o ora pe o insula unde este un lac sarat cu apa mai calda, o oprire de 30 de minute intr-un orasel micut si o masa pe vapor. In ciuda faptului ca vremea nu a tinut cu noi, fiind singura zi in care a plouat, ne-am bucurat de peisajele spectaculoare. Totusi a fost cam lunga plimbarea, de la 8:30 la 18:00, destul de obositor si inca era bine ca eram in jur de 60 de persoane, dar vaporul are o capacitate de 120 de persoane, deci vara probabil, pe caldura poate fi si mai greu de suportat drumul.

Vezi galeria de poze din ziua 5 – Croaziera in insulele Kornati

O noua zi, o noua excursie ..

Distanta dintre Zadar si Split este de 155 km, care pe autostrada poate fi parcursa in 2 ore.
In Split am vizitat Palatul lui Diocletian, Templul lui Jupiter si Poarta de Aur, si m-am pierdut pe aleile inguste din centrul vechi, aruncand un ochi vitrinelor pline de posete, pantofi si sandale. O multime de terase la fiecare colt te imbie la o cafea sau limonada pentru a te odihni si relaxa. Cladirile relativ inalte si aleile inguste te protejeaza de arsita soarelui si te poti plimba in voie.
In centru este si un turn in care se poate urca pentru a face poze panoramice. La urcarea in turn este si un mesaj “urci pe propria raspundere”, nu am inteles mesajul decat dupa ce am inceput sa urc, m-am oprit la etajul 2, din 4 si m-am multumit cu pozele de acolo.

Daca dimineata am ales autostrada pentru a ajunge in Split, seara am mers de-a lungul coastei si am admirat peisajul spectaculos pe care ni-l ofera marea Adriatica, cu siguranta drumul a durat mai mult, dar a meritat, am avut ocazia sa trecem prin alte orasele de la malul marii, un exemplu este Trogir-ul care este spectaculos. O estimare ar fi de 165 km in 3-4 ore, traseul este via Rogoznica, Pirovac si Biograd na Moru.

Trogir este un oras de pe tarmul Dalmatiei, situat in golful Kastelanski, la 28 de km de Split. Trogir este asezat, cel putin partea sa veche, pe insula dintre Ciovo si partea continentala, legat printr-un pod de piatra de partea continentala. Oraselul Trogir este in adevaratul sens al cuvantului un oras-muzeu cu o istorie lunga in spate din perioada epocii romane pana in zilele noastre. Se considera ca Trogir este unul dintre cele mai bine pastrate orase gotico-romanice din Europa, ceea ce il face sa fie unicat si deosebit.

Nucleul orasului este reprezentat de castelul cu turn inconjurat de ziduri (protejate UNESCO), Trogir avand o valoare deosebita prin catedrala Sf. Lovre si prin arta maistrului dalmatin din secolul al XIII-lea, Radovan, expusa pe usa catedralei.

Poze din ziua 6: vizita in orasele Split si Trogir

Despre preturi
Primii bani scosi din buzunar sunt desigur pe vinieta din Ungaria, care costa 56 lei pentru 10 zile.
Din pacate in Croatia nu exista vinieta si din acest motiv de fiecare data cand intri pe autostrada, platesti. Totusi drumurile lor merita toti bani.
Costuri autostrazi Croatia:
  De la granita in Zagreb = 41 kn (1 euro = 7.49 kn)
  Din Zagreb spre Plitvice = 18 kn
  Din Plitvice spre Zadar = 23 kn
  Din Zadar spre Split = 55 kn
  Din Zadar in Zagreb = 120 kn
Peste tot sunt locuri de parcare, dar acestea sunt contra-cost.
  Trogir 8 kn/h
  Biograd 5 kn/h
  Plitvice 7 kn/h
  Zadar 6 kn/h
In Split dupa prima ora pretul se dubla la parcare. Bineinteles costurile sunt pentru parcarile din centrele vechi.
Motorina are acelasi pret ca la noi, ba chiar cu cativa bani mai putin. Este si OMV asa ca daca esti obisnuit sa alimentezi de la ei, o poti face si in concediu.
O masa de pranz la restaurant in orasul Zadar este ca in Bucuresti, in jur de 200 lei pentru 4 persoane. In schimb cand cobori spre sud, in Split, Trogir, preturile incep sa creasca usor. Probabil apogeul este in Dubrovnik.
La supermarket preturile sunt comparabile cu cele de la noi.

Cam astea sunt impresiile, costurile, imaginile .. Daca sunt intrebari nu ezitati sa lasati un comentariu.

No comments:

Post a Comment