22 August 2013

In vizita la Cotroceni .. Bucuresti, Romania 2013

De ceva timp imi propusesem sa vizitez muzeul Cotroceni si am reusit anul acesta :) , desi am vizitat atatea muzee in fiecare concediu in Europa, nu am ajuns la toate muzeele din Bucuresti, spre rusinea mea .. dar am luat decizia sa vizitez cat mai multe in urmatoarea perioada pentru ca sunt sigura ca si la noi ai multe de vazut.

Pentru vizitarea muzeului trebuie intai sa suni si sa-ti faci o programare, vizitele sunt in grupuri cu ghid in diverse limbi, ceea ce este foarte fain pentru ca ghidul iti explica si ceva istorie, pe langa istoria palatului Cotroceni. Un bilet costa 12 lei iar vizitarea efectiva dureaza 1:20. Link cu detalii despre vizitare 



Domnitorul Şerban Cantacuzino (1678 – 1688) a ridicat, între 1679 – 1681, la vest de oraşul Bucureşti, cea mai importantă ctitorie a sa, ansamblul Cotroceni. În cadrul acestuia se remarcau biserica „Adormirea Maicii Domnului“ – asemănătoare tipologic bisericii episcopale din Curtea de Argeş – precum şi grandiosul palat domnesc, edificat în spiritul baroc – specific civilizaţiei occidentale europene a acelor vremuri.

Dacă de-a lungul vremii Cotrocenii au servit drept reşedinţă domnească, din 1895, noul palat, ridicat de statul român, era destinat prinţului moştenitor Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. După Marea Unire, palatul a cunoscut modificari şi adăugiri, efectuate de arhitectul Grigore Cerchez. Prinţesa şi, ulterior regina Maria a lăsat la Cotroceni o amprentă inconfundabilă, personalizare care poartă pecetea spiritului său cu înclinaţii vădit artistice. (de pe site)

Surpriza a fost, pentru mine cel putin, sa aflu ca palatul este relativ nou, el fiind avariat in urma cutremurului din ’77, practic a fost distrus intreg nivelul 3 si o mare parte din nivelul 2, iar ceea ce se viziteaza acum sunt in mare parte gusturile lui Ceausescu care nu a binevoit sa restaureze camerele asa cum erau initial, totusi este foarte frumos si cu mult bun gust decorat.

Mobilierul este autentic in intregime. Covoarele sunt noi, facute in Romania, mai putin un covor din prima camera vizitata “sufrageria germana”. Am vazut un candelabru foarte frumos facut la Medias si am ajuns sa ma intreb unde sunt aceste fabrici si de ce cumparam chinezarii si turcisme.

Iarasi amprenta comunistilor a fost pusa pe biblioteca unde 2000 de volume au fost arse, totusi cele ramase sunt autentice. Biblioteca are o scara circulara care face legatura cu biroul de la nivelul superior.

Iar in salonul de vanatoare se pot vedea pe jos si ursii “vanati” de Ceausescu.

Biserica este deasemeni noua (2009), vechea biserica fiind demolata de comunisti. Un interior foarte simplu cu un altar inca neterminat, cu fresce si coloanele interioare salvate de la vechea biserica. La biserica se poate merge la toate sarbatorile mari si duminica la slujbe.

Si nu, in Palatul Cotroceni nu a locuit si nu locuieste nici in prezent nici un presedinte, este muzeu si doar o aripa noua gazduieste birourile prezidentiale.

Deasemeni in muzeu sunt mereu expozitii si alte evenimente culturale. Spre exemplu acum, in august, este o expozitie “Stefan Luchian – Univers artistic”, o expozitie unde sunt adunate multe dintre tablourile artistului din diserve muzee din tara. Taxa pentru expozitie este de 10 lei.

Altceva nu va mai spun ci va las sa aflati singuri la vizitarea muzeului.

No comments:

Post a Comment