19 June 2014

City break Istanbul, Turcia 2014

Am zburat cu Turkish Airlines pentru ca avionul este chiar de dimineata si iti poti incepe ziua in Istanbul. Aeronava frumoasa cu ultimele filme de la cinema disponibile spre vizionare doar ca nu apuci sa vezi nimic ca nici nu decolezi bine si deja aterizezi, iar intre timp gusti o cafea turceasca.
La aeroport ne-a asteptat shuttle-ul de la hotel care ne-a dus cu 30 de euro, am zis ca am facut afacerea vietii, dar defapt o mare teapa. Un taxi de la aeroportul Ataturk pana in centru vechi costa doar 40 de lire, deci mult sub pretul oferit de hotel, nu mai vorbesc de metrou ..
Nu e singura teapa pe care o poti lua in Istanbul, trebuie atentie la rest, nu cumparati din bazar pentru ca la magazine gasiti pretul negociat din bazar (adica 40% mai ieftin), mancarea de strada nu peste tot e buna, in special in centru vechi pe stradute.



Hmmm, de ce am inceput  cu ce nu a fost ok? City break-ul chiar a meritat si recomand cu caldura vizitarea acestui oras deci sa trecem la ce se poate face cu placere ..


Prima zi vineri

Abia ajunsi cu bagajele cazate, nu si noi, plecam pe strazi de nebuni, cu planuri mari de a face cat mai multi kilometri pe jos, zis si facut ..
Pentru ca hotelul este chiar la marginea centrului vechi am plecat spre Valens Aqueduct unde pe drum am vizitat Suleymaniye Mosque, Fatih Mosque si Fener Orthodox Patriarchate.
Moscheea Suleymaniye (Moscheea lui Suleyman) – este cea mai mare moschee din Istanbul și a fost ridicată între anii 1550 – 1557. Construcția este fortificată și foarte solidă, arhitectul spunându-i lui Suleyman la inaugurare că “Această moschee va supraviețui atât cât va supraviețui întreaga lume!”. În curtea moscheii se află mormântul Sultanului Suleyman Magnificul și al iubitei sale soții Sultana Hurrem, dar în clădiri separate. Moscheea Suleymaniye este un obiectiv turistic grandios și construit pe un deal, fiind vizibilă din multe zone ale orașului. Are 4 minarete, 2 cu câte 3 balcoane și 2 cu câte 2 balcoane, însumând 10 balcoane – reprezentarea faptului că Suleyman a fost al 10-lea sultan al dinastiei otomane.

De aici ne-am indreptat spre Turnul Galata trecand pe Podul Galata. Podul Galata face legatură dintre cele 2 părți europene ale Istanbulului. Se poate trece pe jos, cu mașina sau cu transportul în comun, iar seara oferă priveliști superbe asupra Turnului Galata, Moscheii Suleymaniye, Moscheii Noi, Podului Bosfo. La etajul inferior al podului există multe restaurante și terase unde se poate servi masa.

Turnul Galata este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase din Istanbul, are 61 m înălțime, iar de sus vă puteți bucura de o panoramă uimitoare asupra orașului și a Bosforului. În interior există un restaurant și o cofetărie la înălțime. Este deschis până la ora 20:00. Obositi deja!? Noi ne-am oprit la un ceai la ceainaria de la turn, faceti si voi acelasi lucru, e placuta atmosfera, dar inafara de ceai puteti lua doar apa.

Dupa un ceai negru tare am pornit spre Dolmabahce Palace, iar de aici am urcat spre piata Taksim cu funicularul, 4 lire, modern, rapid, inclinat :).
Palatul Dolmabahce se află pe malul Bosforului, în partea europeană și are grădini mari și frumoase. În interior este fastuos și bogat ornamentat. Se poate vizita doar palatul sau palatul + haremul (40 de lire/persoană). A folosit ca Parlament otoman doar 2 luni, iar din anul 1923 a fost pus la dispoziția lui Mustafa Kemal Ataturk (“Părintele Turciei Moderne”) care a și murit aici în 1938. Toate ceasurile din palat sunt oprite la 9:05 – ora la care a decedat Ataturk. Dolmabahce se află la capătul tramvaiului T1, deci are legătură directă cu cartierele Aksaray, Laleli, Eminonu. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilelor de luni și joi.

Piața Taksim, Tramvaiul Roșu și Bulevardul Istiklal – este o zonă centrală din Istanbul, un loc aglomerat și animat, se poate face shopping la preturi bune, in iunie am prins si reduceri. Din Piața Taksim pleacă tramvaiul roșu, fiind singurul mijloc de transport acceptat pe Bulevardul Istiklal – care este destinat pietonilor și activităților comerciale, in principiu singurul. Tot aici am mancat bine si cu specific turcesc si cu specific italian, o slabiciune ... asta e.

A II a zi  sambata


De la hotel ne-am indreptat spre Piata Sultanahmet, iar in drum spre Piata am trecut pe langa Istanbul University, tocmai se afisau rezultatele, ce emotii, bine ca am scapat.
Chiar in capatul strazii se gaseste Coloana lui Constantin – Cemberlitas – Piatra cu cercuri care a fost construită de Constantin cel Mare, având o înălțime de 50 m și o statuie în vârf . Astăzi, după ce a trecut prin mai multe cutremure și incendii, are doar 37 m.
Piața Sultanahmet – a fost de fapt denumită Piața Hipodrom, aici organizându-se în trecut curse de cai. Aceasta reprezintă punctul central și turistic al Istanbulului. Pe suprafața acesteia există câteva opere arhitecturale aduse din diferite părți ale lumii:
  • Obeliscul Egiptean – se spune că are o istorie de aprox. 3500 de ani și este cel mai vechi monument antic din Istanbul. A fost adus din Egipt de către Împăratul Bizanțului Theodosius I.
  • Coloana Șerpuită – a fost adusă de către Constantin cel Mare din Grecia. Din păcate, acum lipsește o parte, având 5 m față de 6,5 m inițial.
  • Fântâna Kaiser Wilhelm – datează din anul 1898 și a fost dăruită de Împăratul Germaniei Wilhelm.
  • Coloana Zidită - are o înălțime de 32 m și a fost construită de Împăratul Constantin al VII-lea.
  • Palatul Ibrahim Pașa – Muzeul de Artă Islamică și Turcă – se află în capătul pieței Sultanahmet. A fost dăruit de către Sultanul Suleyman Magnificul primului ministru Ibrahim Pașa, un om foarte devotat și puternic. Muzeul funcționează aici din anul 1983 și cuprinde: opere de piatră sau ceramică, manuscrise, covoare turcești și alte obiecte valoroase.
  • Fântâna lui Ahmed al III-lea – se află în fața primei porți a Palatului Topkapi și reprezintă un exemplu plăcut de arhitectură otomană târzie, îmbinând elementele clasice cu cele ale barocului.
  • Km 0 – locul de unde se măsoară toate distanțele din Istanbul până în diferite orașe ale țării/lumii.
Primul obiectiv vizitat a fost Blue Mosque - Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) – este cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piața Sultanahmet. Are 6 minarete (4 de 73 m și 2 de 60 m înălțime), iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. 260 de ferestre asigură pătrunderea luminii în interior. Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Nu există taxă de intrare. Moscheea Sultanahmet poate adăposti peste 10.000 de oameni, suprafața sălii de rugăciune fiind de 2646 mp.
Musulmanii se roaga de cinci ori pe zi. Pentru a verifica orele de rugaciune click aici. Evitati sa vizitati moscheia in timpul orelor de rugaciune si nu-i fotografiati pe cei care se roaga. Cateva reguli de respectat: la intrarea in moschee trebuie sa va descaltati si sa puneti incaltamintea in pungile care vi se ofera la intrare, asta daca nu aveti propria punga. Femeile trebuie sa aiba parul si umerii acoperiti, fusta lunga sau pantaloni. Nu folositi blitul in moschee.

Mergem mai departe spre Muzeul Sfânta Sofia.  A fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia.
Taxa de intrare este de 25 lire/persoană. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilei de luni. Muzeul Sfânta Sofia se află chiar în centru, în zona pieței Sultanahmet.

Hurrem Sultan Hamami se află vis-a-vis de Muzeul Sfânta Sofia și oferă o mulțime de servicii pentru a vă face să vă simțiți ca un sultan sau o sultană: ritualuri, petreceri, masaje etc. Nu le-am incercat.

In apropierea Muzeului Sfânta Sofia se afla Basilica Cisternă (Palatul Scufundat) care reprezintă un fost rezervor de apă al orașului, al doilea ca mărime dintre cele 60 construite în perioada bizantină. A fost realizat în anul 532 în doar câteva luni, având o lățime de 70 m, o lungime de 140 m și o suprafață totală de aprox. 10.000 mp. Cele 336 de coloane din interior sunt frumos luminate și conduc vizitatorii spre locul unde se află 2 capete ale Meduzei dispuse invers și pe o parte. Daca ati citit ultima carte a lui Dan Brown cu siguranta v-a starnit curiozitatea de a o vizita, totusi va avertizez ca suspansul oferit de cartea lui Brown e mult peste statuile care le veti gasi acolo.

Palatul Topkapî se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km.
Se poate vizita doar palatul (30 lire turcești/persoană) sau palatul + haremul (45 lire/persoană). Marți este închis. Rezervați-vă 2-3 h pentru această vizită.
O mireasa la Topkapi "se tragea" in poze si ca sa aiba cat mai multe poze, i-am facut si eu :P.
Biserica Sfânta Irina – se află după prima poartă a Palatului Topkapi și este singura biserică bizantină care nu a fost transformată în moschee. O perioadă a fost folosită de otomani ca depozit de arme.


A III a zi (duminica)  croaziera pe Bosfor

O croazieră pe Bosfor, o altă viziune asupra orașului, completata de cele două poduri care fac legătura între Europa și Asia: Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet.
Sunt multe optiuni de a face o croaziera pe Bosfor dar de preferat este cea oferita de Sehir Hatlari, o croaziera de 5 ore cu o pauza de 2 ore pe Anadoli Kavagi. Aici e bine ca se sta doar 2 ore ca nu e mare lucru de facut. Noi am mers pe deal de unde este o priveliste extraordinara catre Marea Neagra, mai ca vezi Constanta :), apoi am coborat la o terasa unde am mancat fructe de mare, am dat o raita pe la putinele magazine si apoi am asteptat vaporul.

A IV a zi (luni) cumparaturi


Din bazar in bazar, de la hotel spre Grand Bazzar si apoi spre Egypt Bazar.
Marele Bazar este imens si aglomerat, are în jur de 4000 de magazine și se întinde pe o suprafață de 47.000 mp. Fiecare magazin are spațiul său și încearcă să își afișeze marfa cât mai bine cu putință. Aici există și foarte multe magazine cu bijuterii din aur, dar și alte produse decorative, de îmbrăcăminte, ceaiuri, cafea, dulciuri etc. Nu întotdeauna tarifele din Grand Bazar sunt cele mai mici.
Program: luni – sâmbătă între orele 09:00 şi 19:00.

Bazarul Egiptean (Bazarul cu Mirodenii) este construit pe locul unde, pe vremuri, negustorii venețieni își expuneau marfa. Ulterior a devenit o piață unde se comercializau mirodenii și chiar și astăzi este renumit pentru tot felul de condimente. A fost construit în anul 1660. Atmosfera orientală din interior atrage chiar și turiștii care nu sunt interesați de achiziționarea de produse. Bazarul Egiptean se află în apropiere de podul Galata, lângă Moscheea Nouă.

Vi s-a facut foame? Numai bine, chiar pe apa, vis-a-vis de bazarul cu mirodenii, este o barca care serveste in permanenta sandwichuri cu peste proaspat la gratar. Am trecut de mai multe ori pe acolo, mereu plin de oameni, pareau multumiti :).

Moscheea Nouă se află lângă Bazarul Egiptean și Podul Galata. Este mare și foarte frumoasă, construcția sa începând în anul 1597 și durând 66 de ani.



Daca mai aveti timp vizitati si:

Cetatea Yedikule (Cetatea celor Șapte Turnuri) – a fost folosită ca închisoare și este locul în care a fost asasinat domnitorul Constantin Brâncoveanu alături de cei 4 fii ai săi. Taxa de intrare este de 10 lire/persoană.

Miniaturk – este de fapt un parc în aer liber unde sunt expuse în miniatură principalele obiective turistice din Turcia. Are și o zonă dedicată Istanbulului, unde puteți admira din toate părțile Sfânta Sofia, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi etc.

Moscheea Semsi Pașa – se află pe partea asiatică, aproape de stația de metrou Uskudar. A fost construită de arhitectul Sinan la ordinul lui Semsi Pașa, vizirul lui Suleyman Magnificul în anul 1580. Este micuță, dar cochetă, având o locație superbă pe malul Bosforului.

Mica Sfânta Sofia – se află pe o străduță, în spatele Palatului Ibrahim Pașa și pare a fi Sfânta Sofia în miniatură. Din păcate, când am ajuns noi era închisă și nu am putut vizita interiorul.

Cam atât despre obiectivele turistice din Istanbul, ce trebuie să rețineți este faptul că majoritatea închid în jurul orelor 16:00 – 17:00, așadar aveți grijă cum vă programați vizitele.

M-am despartit de Istanbul cu repertoriul invatat:
- Best coffee very nice
- 1 bottle one lira, 2 bottles 1 dollar, 3 bottles 1 euro
- Eye sunglasses ... incepuse sa sune a "iSunglasses"
- Original? Good replica.
Iar daca va e dor de casa .. dati un telefon :).

Linkuri utile:
http://www.istanbultrails.com/2008/06/overview-of-closing-days-and-opening-hours-in-istanbul/
http://www.istanbulfood.com/

No comments:

Post a Comment