13 February 2013

City break Amsterdam, Olanda 2013

Se apropie primavara si implicit primul meu city break pe anul acesta si ma gandeam ca o locatie buna ar fi Amsterdam, 4 zile ar trebui sa fie suficiente sa ma bucur de superbul oras si chiar pentru 4 zile imi voi face planul.

KLM-ul are zboruri directe dimineata la 6:00 AM si zborul dureaza doar 3 ore, asa ca in timp ce ne bem cafeaua (pe avion :) ) ne gandim cum ne vom petrece prima zi ..

In primul rand aeroportul Schiphol este al IV lea ca marime din Europa si este superb, am trecut prin aeroport cand am avut escala in drum spre Stockholm si m-a impresionat atat de mult incat am si decis sa fac un city break. Bine nu doar aeroportul m-a impresionat :) ci si zborul deasupra orasului plin de luminite si canale, nu degeaba i se zice Venetia Nordului ..



Aeroportul este la cativa km de oras si cea mai simpla modalitate de a ajunge in centrul orasului este aici
trenul. O calatorie dureaza aproximativ 20 de minute si maxim 15 minute asteptarea trenului. Detalii despre orarul trenurilor gasiti
Biletele se cumpara de la ghiseele special amenajate si nu pot fi cumparate din tren. Un bilet costa 4 euro, iar un bilet dus-intors 7 euro.
Bineinteles ca sunt si alte optiuni, cum ar fi autobuzul, dar eu prefer trenul intotdeauna, mi se pare mult mai scurt drumul si parca si mai placut.

In general imi place sa ma plimb pe jos si nu prea folosesc mijloace de transport in comun decat cand nu am de ales, acum citind despre Amsterdam in diverse ghiduri am inteles ca e interesant ca inainte de a incepe explorarea pe jos sa facem o plimbare cu vaporasul, asa o fi!? Probabil arhitectura caselor cu acoperisuri in trepte, cele 1281 de poduri si 75 de km de canale navigabile sunt interesant de vazut in ambele moduri.

Plimbarea cu vaporasul costa 14-15 euro si dureaza o ora sau o ora jumatate. Plecarile sunt la fiecare 15 minute si programul este de la 9:00 la 21:00, pentru ca sunt in functie de sezon e bine sa verificati detaliile aici 

Cele mai importante canale navigabile
- Herengracht – cel mai important canal de pe Grachtengordel, faimos pt “curba de aur”, ansamblu de case impunatoare construite pt negustorii bogati, dar care pare complet lipsit de viata
- Keizersgracht – canal central pe Grachtehgordel, cu zone frumoase intre Brouwersgracht si Raadhuisstraat si intre Runstraat si Leidestraat
- Prinsengracht – aici gasim galerii de arta, cafenele si case plutitoare
- Reguliersgracht – aici gasim case pitoresti si poduri frumoase, canalul a fost sapat in 1664
Atractii vazute de pe canal:
- Trezoreria. Pivnitele Bancii Nationale a Olandei se afla la 15 m adancime.
- Podul InchisoriiTorensluis – cel mai lat pod din Amsterdam – traverseaza canalul Singel prin locul unei ecluze din sec 17.
- Vaporasul cu pisici. Sute de feline pierdute sau fara stapan si-au gasit adapostul pe De Poezeriboot (Vaporasul cu pisici), ancorat pe Singel.
- Cea mai veche cafenea – Cafe Chris de pe Bloemstraat, din 1624. O curiozitate este faptul ca apa de la toaleta se trage de la bar.

Dupa plimbarea cu vaporasul mergem la Sexmuseum.
- deschis zilnic intre 9:30 – 23:30
- bilet 4 euro


De aici ne indreptam spre piata Dam care este piata principala a Amsterdamului. Aici vom gasi si Palatul Regal.

A II a zi o rezervam pentru muzee ..

Rijksmuseum – cel mai mare muzeu national gazduieste o inegalabila colectie de arta flamanda din sec 17 si inca multe alte picturi, “Laptareasa” de Vermeer si “Rondul de noapte” de Rembrandt.
Din pacate muzeul este inchis pentru renovare pana pe 13 aprilie 2013 asa ca city break-ul ar trebui sa fie dupa aceasta data.
Imagini din timpul renovarilor
- deschis zilnic intre 9:00 – 18:00
- bilet 10 euro
- site 

Muzeul Van Gogh – gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului plastic olandez.
- deschis zilnic intre 9:00 – 17:00
- bilet 15 euro
- site
Dar din pacate si acest muzeu este inchis pentru restaurare pana pe 25 aprilie 2013.

Muzeul Torturilor este considerat cel mai inspamantator, interesant si neobisnuit muzeu unde sunt prezentate cateva intrumente de tortura medievala intr-o atmosfera intunecoasa pentru ca vizitatorul sa-si faca o idee despre sistemul de justitie criminala de acum cinci sute de ani. Muzeul se afla langa piata Munt (Muntplein), pe partea stanga a canalului Singel.
- deschis zilnic 10:00 – 23:00
- bilet 5 euro

Iar dupa 3 muzee ne retragem in Piata Albert Cuyp care este situata pe strada cu acelasi nume. Aceasta este una dintre cele mai haotice si populare piete din Amsterdam, este ideala pentru shopping sau o plimbare.

O zi la muzeul de stiinta Nemo

“NEMO is the largest science centre in the Netherlands. With five floors full of exciting things to do and discover, it is the perfect place for anyone with an inquiring mind. Everything in NEMO is connected to science and technology. Exhibitions, theatre performances, films, workshops and demonstrations. You will smell, hear, feel and see how the world works. After a visit to NEMO, you will know why bridges are so strong, what you will look like in 30 years, why you look so much like your parents, how to purify water, what happens when you kiss, how lightning and satellites work and much more. In other words, a day at NEMO is a pretty smart thing to do!”, descrierea muzeului de pe site.
- deschis de marti pana duminica intre 10:00 – 17:00
- bilet 11.5 euro
- site 

De aici ne indreptam spre Cartierul Rosu (Walletjes) care este format dintr-o retea de alei pe care se afla un numar foarte mare de camarute inchiriate in special de femei care isi ofera serviciile din spatele unui geam sau a unei usi de sticla; aceste camere sunt decorate in general cu lumini rosii. Intreaga zona are un aer predominant de divertisment pentru adulti; este plin de spectacole pentru adulti, magazine de accesorii sexuale, cinematografe cu filme pentru adulti.
Ultima zi ne relaxam, ne plimbam pe strazi si savuram orasul, iar cand obosim ne retragem sa bem o bere, si nu oriunde, ci la Fabrica Heineken unde in pretul de intrare sunt incluse 3 beri. In timpul turului vizitatorii sunt purtati prin lumea Heineken de-a lungul a patru etaje si 18 atractii individuale. Aici se poate urmari drumul unei sticle de cand este umpluta cu bere si pana ajunge in mainile consumatorilor. Iar printre atractii ar fi scarile de sticla, cinematograful si chiar un studio unde se poate inregistra muzica compusa pe moment, se poate comanda o sticla de bere personalizata sau ne putem imbutelia propria sticla.
- deschis zilnic intre 10:00 – 19:00 (inchis pe 30 aprilie)
- bilet 15 euro

No comments:

Post a Comment